Kalendarium


Kommande aktiviteter.
Vi planerar nya aktiviteter till hösten, vi sänder ut mail till medlemmarna så snart vi bestämt och bokat. Information kommer också i denna spalt. Publicerat 2018-06-20.


Från våra vänner:
Passa på att se spännande industrihistoriska visningar i sommar:  Jädersbruksdagarna 1 - 2 september kl 10-16 i Arboga. Man visar och kör många gamla tändkulemaskiner och mycket mer, väl värt en resa. Publicerat 2018-06-26.


Senast genomförda aktiviteter.  Läs mer

Studieresa till Fagersta: Bruksmuseet och Seco tools.
Vi reste den 2018-04-26 till Fagersta. Vi fick guidad visning av Bruksmuseet med information om Fagersta bruk som 1983 hade 5 000 anställda och var storproducent av stål och produkter. Efter lunch besökte vi Seco Tools, en av Västmanlands tre största industrier. Här tillverkas hårdmetallverktyg för att skära, svarva och borra i stål. Vi avslutade med fika i Västanfors bygdegård. Publicerat 2018-04-26.


Industrihistoriska föreningen får diplom vid Västmanlands hembygdsförbunds årsmöte.
Västmanlands Hembygdsförbund och Fornminnesförening höll årsmöte den 21 april i Kulturhuset Korpen i Skinnskatteberg. Industrihistoriska föreningen representerades vid årsmötet av ordföranden Sören Bååth, sekreteraren Gunnel Lundin och hemsideansvarig Ulf Kjellsson. Industrihistoriska föreninge i Västerås fick ta emot ett verksamhetspris som består av ett diplom och en penninggåva om 5 000 kr.
Publicerat 2018-04-26.


Industrihistoriska föreningens årsmöte med öppet seminarium.
Traditionsenligt årsmöte hölls den 22 mars i hörsalen i Västmanlands läns Museum med 30-talet medlemmar närvarande. Öppet seminarium var denna gång ”Skultuna Messingsbruk genom tiderna”. Bengt Andersson, Skultuna Hembygdsförenings ordförande berättade. Hans Göran Lindberg hade byggt alla modeller av byggnader och verkstäder som visades både på bild och i en medhavd modell. Mer text och bilder finns i Facebook, se länk upptill till höger.
Publicerat 2018-03-23.


Resa till Surahammar.
Den 2017-10-25 besökte vi Surahammar och fick guidade turer i Bruksmuseet och MC-museet Gyllene ringen.  Läs mer
Paneldebatt om "Ägarens roll i företaget".
Den 4 oktober hölls på Mälardalens Högskola (MDH) presentationer och debatt med fyra intressanta forskare och näringslivsprofiler. Detta anordnades gemensamt av Industrihistoriska föreningen i Västerås, Tekniska föreningen och MDH.  Läs merArbete och fritid - berättelser till bilder.
Lars-Olov Rudh gav en snabb resumé av industristadens framväxt till boende på Skallbergets Servicehus den 6 april.  Läs mer


Årsmöte 2017-03-22 med öppet seminarium, Tore Nordin berättar om Rc-loken.
Tore Nordin berättade om Rc-loken med anledning av att det är 50 år sedan första loket levererades. Lokserien blev en stor exportsuccé för Asea och Sveriges största lokserie någonsin.  Läs mer


ABB/ASEA Corporate Research 100 år. Presentation.
Den 30 november 2016 i Mälardalens högskola.
ABBs forskningsavdelning, Corporate Research, har just firat sin 100-årsdag. Vi fick höra om Corporate Research och dess historia.  Läs mer


Filmvisning på Elektrabiografen.
Den 17 november. Surahammars bruk 1918 och hjultillverkning 2003. Surahammars förre VD CG Lenasson inledde. Film och bild med tillstånd från Lucchini Sweden AB. Läs merDen 24 november Svenska Metallverken under ett sekel. - Betydelsen av ägarintressen för ett företags färdväg. Hans Stackegård talar med Staffan Anger. Rundvandring i Kopparlunden i dag.  Köp DVD 24.  Läs mer


Utflykt till museer i Arboga och Köping.
Den 31 maj gjorde vi en utflykt till Arboga och Köping. I Arboga blev vi guidade i robotmuseet. Spännande museum med stridsrobotar från V1 till nutid. Där finns också flygsimulatorer, radarövervakning av luftrummet och reamotorer. I Bil- och Teknikhistoriska samlingarna i Köping fick vi höra historien om den utvandrade svenske sonen som återvände från USA och blev USAs och Europas rikaste man. Fantastiska bilar, fantastiska historier. Vi avslutade med ett besök till järnvägsmuseet Köping-Uttersbergs Järnvägs museiförening. Där fanns ånglok, lokomotor och personvagnar. Mycket renoveringsarbete pågår.
 Läs mer


Industrihistoriska föreningen får utmärkelser vid Västmanlands Hembygdsförbunds årsmöte.
Sture Eriksson fick ett Hedersdiplom vid årsmötet för sin forskning och arbetet med att ta fram boken "Jonas Wenström Välkänt och okänt". Industrihistoriska föreningen fick ett tack för förvärvet av Jonas Wenströms koffert som innehöll brev, ritningar och fotografier från 1800-talet. Kofferten överlämnades till Västmanlands läns museum förra året.
 Läs mer


Årsmöte och Öppet seminarium: Anders Lif berättade om sin bok.
Årsmöte hölls den 10 mars 2016 i Västmanlands läns museum.
Öppet seminarium: Anders Lif berättade om Sigfrid Edström, ur boken Direktörernas direktör. Sigfrid Edström var bland annat VD för ASEA 1903 - 1933. Boken fanns till salu i lokalen, dessutom såldes föreningens böcker och DVD:er.
 Läs mer


Beräkningskonstens historia - från kulramar till superdatorer.
Gunnar Holmdahl, fd. datachef vid ASEA, berättade om beräkningskonstens historia i länsmuseets hörsal den 2016-02-11.
 Läs mer


Filmvisning i november 2015 på biografen Elektra.
Vi visade filmen "Den finska invandringen till Sverige och Västerås under efterkrigstiden". Oiva Berg inledde före filmen.
Vi visade även filmen "ASEA/ABB - Redovisning och revision, Sven Arlid berättar". Sven Arlid inledde själv före filmen.  Läs mer


2015-09-13: Kulturarvsdagen Filmvisning: Västerås och ASEAs roll i järnvägens tekniska utveckling. Föredrag om 100-årsminnet av elektrifieringen av malmbanan, filmvisning med tågresa Stockholm - Göteborg 1927 och med tävlingen i USA 1970 där Asea-loket vann. Uppdaterat 2015-09-13.


2015-04-22: Resa till Norberg. Först till Klackberg med Gröndalslaven där vi fick se ett gruvspel och en gammal kompressor som båda kördes, därefter Thorshammars nedlagda mässingsbruk där remdriften kördes. Myrbergs verkstad med original gammal Wenström dynamo som kördes. Nya Lapphyttan: guidad tur runt masugnen. Återfärd genom område som skadats efter skogsbranden. Uppdaterat 2015-04-27.